“Boleh Diken4kan Hukvman 2 Tahun Penj4ra Atau …” – Peguam Azwan Ali Ulas Isu S4man F1tnah

Peguam yang dilantik untuk mewakili pengacara terkenal Azwan Ali, Azfar Azmi secara ringkas mengulas mengenai k0nflik yang tercetus antara pelakon wanita seperti yang tular baru-baru ini.

Menerusi video yang dimuat naik oleh Azwan di akaun Instagramnya pada Selasa, Azfar dari f1rma gu4man Shaharudinali Azfarazmi & Co menas1hati orang ramai agar menjaga pertuturan dan pernyataan yang boleh mengvndang f1tnah.

“Suka untuk saya ingatkan kepada semua khvsusnya netizen rakyat Malaysia, jaga-jaga dan hati-hati dalam menvturkan apa-apa pernyataan yang mvngkin s4lah, tidak benar dan mungkin diklasif1kasikan sebagai satu f1tnah.

“Kerana f1tnah ini bukan sahaja satu kesal4han s1vil, dalam liabiliti jen4yah ia adalah satu perbuatan jen4yah di bawah S3ksyen 499 Kanvn Kes3ksaan.

“Ia memperuntukkan bahawa barangsiapa yang menuturkan, menerb1tkan kata-kata tohmahan dan f1tnah, hvkumannya di bawah S3ksyen 500 akt4 yang sama kanvn kes3ksaan yang memperuntukkan hukvman dua tahun p3njara dan d3nda, atau kedua-duanya sekali.

“Jadi, kepada semua marilah kita sama-sama c4kna und4ng-und4ng, yang baik kita ikut yang j4hat dan bertentangan dengan und4ng-undng kita abaikan,” jelasnya.

Dalam hantaran sama, Azwan atau lebih dikenali sebagai Diva AA turut menunjukkan salinan lap0ran p0lis yang dibuat baru-baru ini.

Sementara itu ujar Azfar ketika dihubungi Gempak berkata pihaknya tidak boleh mengulas lebih lanjut sebaliknya menyer4hkan sias4tan kepada p1hak berkvasa.

“Set4kat ini k3s masih dalam sias4tan PD.RM jadi saya tidak boleh mengulas secara lanjut kerana b1mbang akan mengg4nggu gvgat sias4tan PD.RM,” tambahnya.

Azwan juga pada masa sama mengharapkan yang terbaik daripada pihak berkuasa agar mendapat keadilan sewajarnya.

“Kita bi4rkan pihak PDR.M menjalankan tugas mereka, kita tak nak g4nggu dan kita harapkan yang terbaik untuk k3s ini,” kata Azwan.

Azwan sebelum ini mended4hkan bakal mengemvkakan s4man terh4dap seorang pelakon wanita yang did4kwa mengvgut dan memf1tnahnya di media sosial.

Difahamkan pelakon wanita tersebut telah meng4itkan kemew4han dirinya dengan Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Azmin Ali.

Kontr0versi tercetus apabila Azwan menegur cara berpakaian seorang pelakon wanita di PPV untuk mengambil sunt1kan vaks1n.

Pelakon wanita tersebut bert1ndak memb4las ciapan Azwan di laman sosial Instagramnya apabila terkejut dengan perkataan ‘b*rit m4k hang’ yang ditulis pengacara itu.

Tunggu dulu, anda pasti tidak ingin ketinggalan untuk baca kisah-kisah yang disediakan menarik ini di bawah seperti berikut:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook@Info kita

Sumber : Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *