Gagal Dikesan, Bekas Stokis Failkan Notis Kebankrapan Kepada Muhammad Sajjad

Mahkamah Tinggi Shah Alam membenarkan notis kebankrapan terhadap Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman diserahkan secara penyampaian ganti melalui n0tis iklan dan penampalan.

Hal ini ekoran kegagalan usahawan tersebut membayar penghakiman sebanyak RM200,000 kepada bekas stokis utama beliau iaitu OWA Resources seperti yang diputuskan Mahkamah Rayuan April lalu.

Kata peguam utama OWA Resources dari firma guaman NHA Advocates & Solicitors, Nurul Hafidzah Hassan, dua plaintif iaitu Nurwati Hussin dan Mohammed Syakir Hussin telah membuat notis iklan dan notis tampal pada minggu ini namun belum menerima sebarang affidavit membantah notis kebankrapan itu oleh pihak Muhammad Sajjad.

“Pihak anak guam tidak dapat menjejaki lokasi sebenar defend4n. Oleh itu, kami telah mendapatkan kebenaran mahkamah untuk menyerahkan notis secara iklan dan menampal notis di mahkamah dan di depan rumah defendan.

“Pada tahun lepas anak guam berjaya membekukan akaun bank defendan tetapi hanya memperoleh RM5,000 iaitu baki terkini dari akaun tersebut. Ini dilakukan melalui tindakan garnisi terhadap kesemua akaun defendan-defendan.

“Berikutan kegagalan defendan membayar penghakiman mahkamah, anak guam tiada pilihan lain melainkan membankrapkan defendan,” katanya menerusi siaran media kepada Gempak.

Mengikut penghakiman Mahk4mah Rayuan, Muhammad Sajjad gagal dalam rayuannya bagi membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang memerintahkan usahawan itu membayar ganti rugi sebanyak hampir RM200,000 kepada OWA Resources.

Difahamkan, pihak Muhammad Sajjad ada membuat cadangan awal bulan ini untuk membayar ganti rugi tersebut secara ansuran sebanyak RM3,000 sebulan sehingga selesai pembayaran penuh tetapi cadangan itu tidak dipersetujui plaintif.

OWA Resources sebelum ini cuba menyerahkan notis bankrapsi kepada Muhammad Sajjad sebanyak tiga kali termasuk percubaan menyerahkan surat temujanji dan juga percubaan-percubaan lain namun g4gal.

Maka plaintif telah memfailkan notis tersebut untuk serahan secara alternatif iaitu melalui notis iklan di surat khabar, di mahkamah dan juga di depan rumah defend4n.

Berdasarkan notis berkenaan, Muhammad Sajjad perlu membayar RM113,327 dengan lima peratus kadar faedah setahun atas jumlah baki dari 13 September 2018 (tarikh pemfailan writ saman) sehingga 3 Mac 2021 (tarikh notis kebankrapan) serta kos mahkamah sebanyak RM70,000.

Setakat 3 Mac 2021 jumlah itu menjadi RM197,329.87.

Akta Insolvensi 1967 membenarkan prosiding kebankrapan dimulakan ke atas mana-mana individu yang g4gal membayar penghak1man melebihi RM100,000.

Oleh itu, OWA Resources memfailkan notis kebankrapan terhadap Muhammad Sajjad kerana masih gag4l membayar jumlah berkenaan sehingga kini.

Nurwati, Pengasas OWA Resources yang merupakan bekas stokis produk bengkung dan girdle Muhammad Sajjad memaklumkan yang krisis undang-undang dan perniagaan tersebut menjadi pengajaran kepada syarikatnya agar lebih berhati-hati dalam memilih rakan perniagaan pada masa hadapan.

Beliau akan memastikan untuk melakukan pemeriksaan wajar (due diligence) melalui peguam korporat yang telah dilantik sebelum menjalankan sebarang kerjasama perniagaan dengan mana-mana pihak selepas ini.

 

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Info kita

Sumber : Gempak

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *