4 Pekerja Kena Kuɑrɑntin, Premis Dikompɑun -Gara2 LeIɑki DegiI Pakai GeIɑng Pink Masuk Fɑrmɑsi,

P0lis sedang mengesan tiga individu selepas tular sekeping gambar memaparkan mereka hadir ke sebuah farmasi dengan memakai gelang merah jambu dalam kejadian 15 Julai lalu. Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Abd. Khalid Othman berkata, susulan penularan gambar tersebut, pasukan Task Force Pematuhan dan Pemantauan Ops Covid-19 Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya telah membuat pemeriksaan di premis tersebut di Puchong Perdana, Puchong di sini.

“Hasil temubual terhadap penyelia farmasi mendapati kejadian berlaku pukul 11.20 pagi apabila seorang lelaki bergelang merah jambu telah masuk ke dalam farmasi tanpa membuat imbasan MySejahtera untuk membeli ubat manakala seorang lagi lelaki dan wanita menunggu di luar premis. Lelaki tersebut bagaimanapun keluar tanpa membuat sebarang pembelian setelah dimarahi dan diarahkan keluar oleh pekerja farmasi dan empat pekerja farmasi yang bertugas telah diarahkan menjalani kuarantin kendiri sebelum membuat ujian calitan awal,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Menurut Abd. Khalid, tiada sebarang laporan p0lis dibuat susulan kejadian itu namun pihak polis telah mengeluarkan kompaun ke atas farmasi tersebut kerana gagal memastikan hanya pelanggan dengan status ‘Low Risk’ dalam MySejahtera sahaja yang dibenarkan masuk ke dalam premis.

“Siasatan awal mendapati dua lelaki dan seorang wanita tersebut telah mengingkar arahan kuarantin yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan usaha mengesan mereka diteruskan sehingga kini. Siasatan berhubung kejadian masih dijalankan di bawah Seksyen 270 K4nvn Ksksaan dan Seksyen 22(b) Akta Pencgh4n Dan Pengawalan Sakit Berjangkit 1998 (Akta 342),” tegas beliau. – K! ONLINE

 

Sumber: epalhijau / greatdailynews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *