Guna Taktik Pakai Purdah, Bayar Sehingga RM20k Untuk ‘Loloskan’ Diri, Sajat Akhirnya Dit4han Di Bangkok

Usahawan kosmetik terkenal, Nur Sajat dilap0rkan telah dit4han oleh pihak imigresen Thailand pada 8 September lalu bersama seorang lelaki yang berperwatakan seperti wanita warga Thailand di sebuah kondominium mewah di Bangkok.

Pada 4 Jun, pihak imigresen Thailand mengesan lokasi persembunyian Nur Sajat iaitu di sebuah kondo mewah di tengah Bangkok.

Hasilnya, Nur Sajat ditahan dan semakan pihak imigresen Thailand mengesahkan dia adalah indiv1du yang mel4rikan diri serta dikehend4ki pih4k berkvasa Malaysia. Malah, pasp0rt milik usahawan kosmetik itu juga sudah dibat4lkan kerajaan Malaysia.

, Sajat dibawa ke Ibu Pejabat Imigresen Cawangan Pembanterasan Pendatang T4npa Izin Thailand dan akan did4kwa di mahkamah Thailand atas kes4lahan berkaitan imigresen.

Walau bagaimanapun, usahawan kosmetik berkenaan dibeb4skan pada 10 September lalu dengan jam1nan sebanyak AS$2,000 (RM8,343) dan di1kat j4min oleh kenalannya dikenali sebagai Misha. Sajat dikatakan perlu hadir ke pejabat imigresen Thailand setiap 14  hari.

Kini, pihak berkuasa Malaysia sedang berunding dengan kerajaan Thailand untuk membawa Sajat pulang ke Malaysia. Ianya agak sukar kerana melibatkan campur tangan pihak antarabangsa serta pertubuhan tertentu yang mengh4langnya.

Usaha membawanya pulang untuk menghadapi perbicaraan di Mahk4mah Tinggi Syariah di Selangor atas kesal4han berpakaian wanita yang dilakukannya di Shah Alam pada 2018 itu sedang berlangsung.

Pemilik nama Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman dipercayai memakai purdah dan niqab sebagai taktik untuk melol0skan diri ke Thailand yang dibantu oleh seorang lelaki.

Nur Sajat yang ketika itu sedang bersembunyi di Lembah Klang mula mencari jalan untuk keluar ke negara ini. Dia kemudiannya diperkenalkan kepada seorang lelaki yang mahir dengan selok-belok di kawasan sempadan sebelum bersetuju membayar RM20,000 sehingga selamat tiba di Bangkok.

Lelaki ini dipercayai mempunyai dua kerakyatan iaitu Malaysia dan Thailand. Siasatan lanjut sedang dilakukan.

Sajat dipercayai dibawa dengan menaiki sebuah kenderaan dari Lembah Klang ke Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) sebelum dibawa ke Padang Besar, Perlis.

Sebaik tiba di Padang Besar, Nur Sajat dimasukkan ke gerabak kereta api barang sebelum lol0s ke Padang Besar, Thailand bersama lelaki terbabit.

Lelaki sama kemudiannya membawa Nur Sajat ke Hat Yai, Thailand. Dia (Nur Sajat) kemudiannya diserahkan kepada seorang lelaki yang membawanya hinggalah ke Bangkok, Thailand

Difahamkan Sajat dan lelaki berkenaan berjaya melepasi Sekatan Jalan Raya (SJR) ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Sumber : Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *