Inikah Tanda Syahid Siti Sarah? Tanah Perkubvran Menjadi ‘Saksi’

Berita mengenai figura terkenal, Siti Sarah Raissuddin ternyata telah memberi kesan yang begitu mendalam kepada rakyat Malaysia. Bukan sahaja bergelar penyanyi terkenal, malah pem3rgiannya sebagai seorang isteri, ibu kepada anak-anak yang masih kecil membuatkan namanya menjadi sebvtan ramai mengenangkan peng0rb4nan yang begitu besar telah dibuat.

Malaysia Berdvka

Sejak umum dimaklumkan mengenai Sarah sekeluarga disahkan positif cov1d-19 sehinggalah pelantun Teman Terakhir ini ditidurkan,rata-rata mengikuti rapat perkembangannya dan turut mendoakan agar insan istimewa yang turut membawa satu lagi nyawa di dalam perutnya kembali pulih seperti sedia kala. Alhamdulillah, pada 6 Ogos 2021 seorang khalifah yang diberi nama Ayash Affan selamat dilahirkan namun ibunya masih tidur kerana masih ada ‘perjuangan’ belum selesai dan ketika itu Malaysia terus berdoa buat figura ini.

Segalanya telah ditetapkan oleh Ilahi, jam 5.13 pagi 9 Ogos 2021, industri hiburan dikejvtkan dengan khabar berita isteri kepada pelawak, Shuib ini telah men1ngg4lkan kita semua buat selama-lamanya. Disebalik berita sed1h tersebut, pelbagai kisah istimewa dan tanda-tanya Syahid mula diperkatakan orang ramai mengenai Allahyarhamah Sarah.

Siti Sarah men1ngg4l Syahid 

Ya, rata-rata ahli ulama dan pendakwah menyifatkan pem3rgian Allahy4rham Sarah yang men1ngg4l dunia selepas melahirkan anak,tergolong dalam syahid ketiga, iaitu syahid akh1r4t. Malah, kami di Murai.my yang berkesempatan memberikan penghormatan terakhir dengan membuat liputan di Tanah Perkvburan Sungai Pusu, Gombak seperti dapat melihat tanda-tanda Syahid penyanyi kesayangan ramai ini.

Tanah Perkvburan Dipenuhi Media Dan Orang Ramai

Tibanya kami di sana, hanya kelihatan beberapa buah kenderaan petugas media serta anggota polis yang berkawal di sekitar perkarangan tanah perkvburan. Namun, tidak beberapa lama kemudian entah bila kawasan tersebut menjadi ses4k dengan kebanyakan pemandu memperlahankan kenderaan mereka untuk memberikan penghormatan terakhir biarpun hanya lihat dari jauh.

‘Dapat Masa Lebih’

Ketika itu, terdapat tiga urusan pengebvmian yang perlu diuruskan di tanah perkvburan termasuk jen4zah Allahy4rhamah Sarah. Mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan, urusan pengebvmian tidak boleh dilakukan serentak dan perlu dilakukan mengikut giliran serta segera sekiranya terdapat beberapa jen4zah yang lain.

Seperti hikmah buat Allahyarh4mah yang tiba akhir sekali, van jen4zah yang membawa jasad penyanyi ini parkir terlebih dahulu berhampiran pagar yang memisahkan kawasan tanah perkvburan dan jalanraya sementara menunggu urusan jen4zah pertama dan kedua selesai. Ketika itu, petugas media mengambil kesempatan untuk mengambil foto serta video van tersebut sebelum ia bergerak ke kawasan liang laad. Tidak kurang juga, orang ramai yang berada disitu menitipkan doa buat Allahy4rhamah.

Datin Rebecca Beri Penghormatan Terakhir

Ketika sedang menunggu ketibaan van jen4zah, kelihatan pelakon Datin Rebecca Nur Al-Islam turut hadir di kawasan tanah perkvburan memberi penghormatan terakhir buat Sarah. Ketika ditemui Murai.my, Rebecca berkata pem3rgian Allahyarh4mah begitu men1ngg4lkan kesan terhadap d1rinya.

Manakan tidak, ketika Rebecca sekeluarga berada dalam saat genting disahkan positif cov1d-19, arw4h begitu bersungguh-sungguh mencari nombor telefonnya untuk bertanya khabar serta menyarankan khidmat doktor yang dikenali nya. Jelas Rebecca, dia terharu kerana dia dan Sarah saling tidak mengenali secara rapat dan tidak pernah berjumpa, namun penyanyi itu tetap ingin menghulurkan bantuan.

“Sarah baik. Dia confirm ahli syurga. Saya tidak kenal dia dan dia pun tidak kenal saya secara rapat. Beradanya saya dekat sini (tanah perkvburan) untuk beri penghormatan buat arw4h. Saya rasa sed1h sangat sebab ramai orang tidak tahu bahawa ketika saya dan keluarga terkena j4ngkit4n cov1d-19, dan suami saya agak krit1kal ketika itu. Saya tak tahu arw4h dapat mana nombor saya dan dia call saya. Masa itu saya tak dapat angkat call sebab suara saya tiada jadi dia Whatsapp cakap nak bercakap dengan saya”

“Saya balas kembali saya tidak bercakap dengan dia sebab suara memang tidak ada langsung sebab dari cov1d ini. Kalau ada lillahita’alla saya nak sangat bercakap dengannya”

“Ketika itu, Sarah bagi macam-macam kata semangat dan bagi nombor doktor yang dikenali nya.Saya percaya orang yang baik memang akan dijemput awal oleh Allah”

Kepada Shuib, awak suami yang baik dan hebat sebab itu isteri awal diambil oleh Allah SWT. Shuib,saya h4rap awak dapat menjalankan tanggungjawab awak yang diberikan oleh Sarah sebagai ibu. Jadi d1ri dan anak-anak dengan baik. Jangan risau dekat Allahy4rham, isteri awak kerana Allah SWT tidak akan memungk1ri janji Dia untuk masukkan mereka yang terk0rban akibat wab4k ataupun selepas melahirkan anak ke syurga kerana mereka ini syahid. Perginya Sarah dicembvrui ramai” ujar Rebecca sebak

Awan Mendung Secara Tiba-Tiba

Saat jen4zah dikeluarkan dari van, cuaca panas terik secara tiba-tiba bertukar menjadi mendung seolah-olah memudahkan urusan pengebvmian Allahyarh4mah. Jen4zah penyanyi ini selamat dikebvmikan usai azan Solat Zohor dan ketika itu juga langit kembali cerah. Siapa sangka, tatkala semua beransur pulang, kawasan itu juga hujan serta-merta.

Berehatlah Sarah bersama bidadari-bidadari syurga yang lain. Begitu ramai akan merindui dan mengenangkan pem3rgian mu yang telah menghidupkan banyak hati. Terima kasih Siti Sarah Raissuddin kerana telah menghiburkan kami selama ini. Salam t4kziah dari kami di Murai.my buat Shuib sekeluarga serta seluruh  syarikat Indigital Music. Al-Fatihah.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih .

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Info kita

Sumber:murai my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *