“Jujur Saya Tak Pernah Nak Minta-Minta Seperti Ini. Saya Seg4n Dan M4lu”- Akhirnya Menyerah Dan Terpaksa Mengangkat ‘Bendera Putih’

ELYANA. Sepotong nama yang sekian lama dikenali sebagai penyanyi dengan keunikan karakter imej dan rentak nyanyiannya selama di puncak populariti.

Satu sosok tubuh yang begitu ceria dan tidak pernah lekang dengan ukiran senyuman lebih-lebih lagi ketika melayani kerenah peminat dan rakan media.

Sejak muncul dengan single pertama Niat pada 2001, perjalanan karier seninya cantik tersusun.

Tidak hanya menyanyi, Elyana turut pernah muncul dalam kaca televisyen menerusi drama fenomena anak muda, Dunia Baru.

Bagaimanapun, radar hidup pemilik nama lengkap Erneelya Elyana Emrizal mula berubah 360 darjah selepas disahkan menghidap penyakit kanser limfoma bermula tahun 2010.

Seluruh dunia Elyana seperti kehilangan obor, semuanya gelap. Perlahan demi perlahan Elyana cuba menerima kenyataan bahawa peny4kit paling digeruni tersebut kini ‘bermaharajalela’ dalam badannya dan b4ngkit meneruskan kehidupan.

Tujuh tahun merahsiakan status diri sebagai pejuang k4nser, Elyana akhirnya membuat pendedahan mengejutkan ketika siaran langsung program realiti, Gegar Vaganza musim keempat pada 2017.

SOKONGAN suami, Khairul Anuar Husin dan kehadiran anak-anak tersayang menjadi pendorong semangat untuk Elyana berjuang meneruskan kehidupan.

Menjadikan lebih dramatik, pend3dahan tersebut dibuatnya selepas namanya diumumkan tersingkir pada konsert minggu kelima program realiti tersebut.

Ded4h Elyana lagi ketika itu, kali terakhir dia melakukan raw4tan kemot3rapi ialah pada 2016, setahun sebelum segala-galanya dibongkarkan kepada umum.

Sepuluh tahun mend3rita dan berjuang mel4wan kans3r sejak berusia 23 tahun, Elyana pernah mend3dahkan kans3rnya semakin m3ngganas apabila mer3bak ke beberapa bahagian lain seperti r4him, h4ti dan pangk4l p4ha sehingga berat badannya turun mencecah 41 kilogram.

“Jujur saya kuat hingga detik ini disebabkan anak-anak dan keluarga. Kata-kata positif rakan-rakan, peminat dan orang ramai turut saya genggam erat sampai sekarang,” katanya.

Ujar pelantun lagu Diriku Tapak Sulaiman itu, dia juga hampir putus asa meneruskan segala r4watan kemot3rapi dan radiot3rapi sebagai saranan doktor.

Selain mengakui raw4tan tersebut meny4kitkan dan memerlukan semangat yang kvat, perkara tersebut turut ‘menghadiahkannya’ kesan sampingan lain yang tidak semua orang mampu hadapi.

Ujar Elyana, itu belum dikira perihal k0s yang perlu dibayar. Sudah berpuluh malahan ratusan ribuan ringgit dileburkan demi meraw4t kesihatannya.

Selasa lalu, kelihatannya Elyana agak terkesan apabila meluahkan kebimbangan dan kerisauannya mengenai kos raw4tan sesi kedua yang menelan belanja RM250,000 dan dijalaninya bermula kelmarin.

ELYANA kini menjal4ni kemoterapi bagi mer4wat k4nser yang dih1dapinya

Buntu memikirkan soal kewangan, ibu kepada dua cahaya mata ini akhirnya menyerah dan terpaksa mengangkat ‘bendera putih’ atas perjuangan dan der1ta yang ditanggungnya selama lebih sedekad itu.

“Jujur saya tak pernah nak minta-minta seperti ini. Saya seg4n dan m4lu. Tapi sejak akhir-akhir ini ramai mesej dan mahu menghulur bantuan menampung kos pervbatan yang mencecah ratusan ribu ringgit itu.

“Saya terima dan hargai jasa baik anda semua. Jujur saya terharu dan langsung tidak pernah terfikir sampai ke tahap ini,” lu4hnya menutup bicara sambil meminta semua mendoakan agar ujian berat yang dialaminya kini diangkat semula supaya dia dapat menjalani kehidupan normal seperti dahulu.

Sumber: Utusan Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *