Kec0hKes B0moh Muda,Hasil Siasatan PihakBomba Tampil Beritahu Apa Yg Jadi Sebenarnya

GEORGE TOWN – Cahaya api yang dilihat jiran daripada sebuah unit kondominium di Persiaran Bukit Gambir, Gelugor di sini memb.ongkar kegi.atan seorang lelaki dipercayai melakukan pem.ujaan awal pagi Selasa lalu.

Difahamkan jiran berkenaan yang pada awalnya menyangka ia keja.dian keb.akaran segera menghubungi bomba kira-kira pukul 1.55 pagi.

Menurut Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri, pasukan dari Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Perak bergegas ke lokasi keja.dian selepas dimaklumkan berhubung kehadiran cahaya seperti keb.akaran di tingkat 31 tersebut.

Beliau berkata, apabila pasukan bomba tiba, pihaknya mendapati tiada sebarang keb.akaran yang berlaku.

“Pemeriksaan bersama polis di sebuah unit mendapati ada bau asap dari rumah tersebut dan kita membuka pintu dengan peralatan khas menyelamat.

“Sebaik pintu dibuka, terdapat seorang lelaki berumur 23 tahun dis.yaki sedang melakukan aktiviti pem.ujaan dan tiada sebarang kebakaran,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata, k.es berkenaan kemudiannya diserahkan kepada pihak polis.

Difahamkan pada o.perasi itu, pihak berkuasa menemui pelbagai peralatan bagi ak.tiviti pem.ujaan seperti patung dan lilin serta beberapa gambar pasangan dipercayai bagi r.itual berkenaan.

Sementara itu, insiden itu tular di media sosial hari ini selepas video dipercayai dirakam dari unit berdekatan yang memaparkan ti.ndakan seorang lelaki seolah-olah sedang melakukan upacara pem.ujaan dalam cahaya api dikongsi pengguna.

Jen4yah sih1ir boleh dibuktikan melalui DNA

Kes -kes jen4yah sih1ir boleh disiasat dengan menggunakan kaedah-kaedah pembuktian forensik termasuklah bukti daripada asid deoksiribonukleik (DNA).

Pensyarah Undang-Undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Dr Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, pihak berkuasa boleh membuat ujian DNA terhadap barang-barang milik mangsa yang diambil daripada pihak yang mengamalkan sih1ir.

“Sebagai contoh, penyihir perlu memiliki bahan-bahan kepunyaan mangsa seperti rambut, pakaian, barang milik mangsa yang mangsa suka dan sebagainya yang boleh dikaitkan dengan perbuatan ahli sih1ir tersebut,” katanya kepada Sinar Harian.Nik Ahmad Kamal menjelaskan, perbuatan si1hir telah menjadi sebahagian daripada ilmu hitam di negara ini dan amalan itu perlu ditangani.

“Misalnya santau adalah satu perbuatan kejam yang menyebabkan kecederaan sepanjang hayat dan kadangkala ada kematian yang tidak dapat dikesan oleh perubatan moden.

“Ramai pakar dan ulama yang bercakap tentang hal ini dan kini sudah sampai masanya kita mengekang perbuatan sih1ir dengan undang-undang,” kata beliau.

Brunei negara terawal laksana undang-undang sih1ir

Tubuh jabatan siasatan khas

Tegasnya, pihak berkuasa negeri-negeri boleh mengambil inisiatif tentang perkara ini dengan bantuan pakar-pakar dan penyelidik yang telah menghasilkan kajian secara ilmiah.

Menurutnya, dalam konteks Malaysia, enakmen jen4yah negeri boleh digubal mengikut kaedah yang diamalkan di Brunei menerusi Undang-undang Kanun Jen4yah Syariah mereka dan peruntukan dalam kategori kesalahan-kesalahan yang bertentangan dengan Islam di bawah Perlembagaan, Jadual ke 9, Senarai 2, adalah asas untuk menggubalkan kesalahan tersebut.

Jelas beliau, peruntukan itu termasuklah beban pembuktian yang diperlukan bagi mensabitkan kesalahan tersebut.

Nik Ahmad Kamal berkata, pada peringkat awal beliau amat skeptikal dengan cadangan mewujudkan undang-undang tentang si1hir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *