“Kena Sungguh Baru Tahu!”- Fedtri Yahya Kecewa Isu Penyakit ‘Ain’ Dipersendakan

Pengacara terkenal, Fedtri Yahya kecewa apabila ada segelintir yang mempersendakan penyakit ‘Ain’.Menurut Fedtri ia merupakan perkara yang benar dan meminta agar berhati-hati.

“Ada orang main-main pasal penyakit ‘Ain’ ni ya. Kena sungguh baru tahu!

“Diriwayatkan dari Ibnu Abbas bahwa Nabi shallallahu allaihi wa sallam memohon perlindungan ALLAH untuk Hasan dan Husain dengan doa :أُعِيذُكُمَا بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لَامَّةٍ

“Aku berlindung kepada ALLAH untuk kalian berdua dengan kalimat – kalimat ALLAH yang sempurna dari segala syaitan, binatang yang berbisa dan pandangan mata yang jahat.” (HR. Abu Daud),” tulisnya.

Fedtri berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Menerusi entri tersebut dia memuat naik visual yang menerangkan tentang kewujudan penyakit tersebut.

Penyakit Ain adalah gangguan yang disebabkan oleh pandangan mata yang disertai oleh perasaan iri dan dengki.

Sebelum ini kecoh dan tular seorang gadis yang mendakwa dirinya menghidap penyakit ‘Ain’ sehingga kulit wajahnya bertukar menjadi teruk atau ‘breakout’.

Tidak lama selepas itu, ramai gadis berkongsi perkara yang sama sehingga menjadikan ia sebagai trend buat content TikTok mereka.

Namun ia telah ditegur oleh beberapa orang di laman sosial yang memberitahu ia bukan perkara yang boleh dibuat main-main sehingga menjadi trend.

Sumber : gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *