Perdana Menteri Thailand Masuk Campur? Nur Sajat Did4kwa Mungkin Tidak Akan Pulang Ke Malaysia

Isu mengenai usahawan sensasi, Nur Sajat bukan sahaja mendapat liputan media dalam negara malah turut tular di negara jiran.

Perdana Menteri Thailand Masuk Campur?

Terbaru, susulan lokasi Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman dikenalpasti di sebuah kondominium mewah di Bangkok, Thailand terdapat dakwaan kononnya Perdana Menteri Thailand, Prayut Chan-o-cha akan mencampuri urusan tersebut.

“Organisasi hak Thailand mendesak pemerintah Thailand untuk tidak mematuhi permintaan Malaysia”

“Surapong Kongchantuk,Presiden Silang Budaya ada meminta agar Perdana Menteri tidak menghantar pulang Nur Sajat”

“Perdana Menteri akan mengawasi pelaksanaan tugas pegawai yang terlibat dalam k3s ini. Dan jika didapati melakukan kesal4han, maka diminta untuk mengambil tindakan terhadap pegawai disiplin, jen4yah dan pentadbiran juga” kongsi seorang netizen berdasarkan tangkap layar sebuah kenyataan

Menerusi pendedahan seorang netizen di laman Facebook yang dikenali sebagai Neesha Haja Mostapa , tindakan pihak berkuasa Malaysia memohon ekstradisi bagi membawa pulang Sajat yang ditahan di Thailand baru-baru ini seperti memperlihatkan negara itu kehilangan kedaulatan menerusi tindakan und4ng-und4ng.

“Tindakan Nur Sajat diadili oleh pihak berkuasa Malaysia. Walaupun ia merupakan kes4lahan di bawah undang-undang Malaysia tetapi bukan kesal4han und4ng-und4ng Thailand.

Sekiranya p0lis Thailand mematuhi undang-undang Malaysia untuk men4ngkap Nur Sajat dan mengusirnya ke Malaysia akan menyebabkan Thailand kehil4ngan kedaul4tan melalui mahk4mah” kongsinya

Dalam perkongsian yang sama, netizen tersebut yang dipercayai juga seorang transgender turut meluahkan rasa syukur apabila kes Sajat mendapat pertimbangan daripada kerajaan Thailand.

“Allahuakhbar..Alhamdulillah..Prime Minister Thailand..Masuk campur tangan.Tidak akan menghantar Sajat balik ke Malaysia..

“Beliau akan meng4wasi p0lis Thailand.. untk menghantar Sajat dengn jayanya ke Australia..Kerajaan Thailand menyelar und4ng syariah Malaysia memberi penganiayaan, diskriminasi dan stigma trhadap Sajat

“Sesuai muka agamawan dan Mahk4mah syariah,JAIS,mufti, ustaz,ustazah dan netizen Malaysia yang jah4t..dan NGO tua-tua yang membantah harus pergi men1nggal dunia cepat-secepatnya. So transnita boleh la mendapat assylum..”tulisnya

PDRM Dalam Proses Bawa Pulang Sajat

Dalam perkembangan berkaitan, memetik laporan Kosmo! Polis Diraja Malaysia (PDRM) memaklumkan bahawa mereka kini sedang dalam proses membuat permohonan bagi membawa pulang Sajat.

Pengarah Jabatan Sias4tan Jen4yah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd. Jalil Hassan berkata, Malaysia dan Thailand terikat dengan triti yang membolehkan proses untuk membawa pulang orang yang dikehend4ki atau penjen4yah buruan dilaksanakan.

“Permohonan (untuk membawa pulang Nur Sajat) ini akan dibuat dalam tempoh masa yang terdekat.

“Dalam pada itu, orang ramai dinasihatkan agar tidak membuat sebarang spekulasi dan provokasi yang boleh mengganggu sias4tan p0lis,” katanya seperti dilaporkan portal akhbar itu

Terdahulu, Sajat telah dit4han pada 8 September dan dibebaskan pada 10 September dengan jaminan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat seorang warga tempatan dikenali sebagai Misha, 9 September lalu. Dalam pada itu, dia turut dikatakan memohon berpindah ke Australia selepas memberi alasan menerima ugutan bunvh daripada pihak tertentu di Malaysia.

Sekadar Perkongsian Dan Jangan Lupa Komen Yang Baik Baik Sahaja.TQ

Sumber : Murai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *