“Selepas Caprice Minta Maaf, Mahu Kemb4li Ke Malaysia.” P0lis Mengelvarkan Kenyat4an Ini

SUSULAN kekecohan yang ditimbulkan penyanyi rap Caprice membabitkan personaliti dakwah Ebit Lew, Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengingatkan orang awam agar tidak terus mensensasikan isu berkenaan.

Bagaimanapun Pengarah Jabatan Sias4tan Jenay4h (JSJ), Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, sehingga kini tidak menerima sebarang laporan mengenainya.

“Tiada kertas siasatan dibuka mengenai perkara ini.

“Walau bagaimanapun orang awam dinasihatkan untuk tidak menyebar atau membuat kenyataan berbaur fitnah atau meng4ibkan seseorang kerana ia merupakan satu kesalahan.

Antara perkongsian Caprice yang menimbulkan rasa kurang senang banyak pihak.

“Ia boleh disiasat mengikut sekksyen 500 Kanun Kesekks4an iaitu fitn4h dan sekksyen 504 K4nun Kesekks4an kerana sengaja menga1bkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keamanan,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Bukan itu sahaja, siasatan juga boleh dibuat mengikut sekksyen 505 K4nun Kesekks4an iaitu kenyataan yang boleh mendatangkan khian4t awam serta sekksyen 233(3) Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

“Justeru itu, orang ramai dinasihati agar tidak mensensasikan isu ini dan tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil jika mendapati wujud pelanggaran undang-undang sebagaimana yang dinyatakan,” tegasnya.

Isu membabitkan Caprice dan Ebit mula timbul selepas penyanyi itu menegur Ebit berhubung misi pendakwah tersebut di Gaza, P4l3stin.

Lebih mengeruhkan keadaan apabila Caprice berkongsi mesej yang dihantar di aplikasi WhatsApp secara terbuka di Instagram pada Jumaat lalu.

Bagaimanapun Caprice akhirnya tampil memohon maaf kepada Ebit dan beberapa pemimpin lain pada Isnin.

Caprice minta maaf, mahu kembali ke Malaysia – “Silap saya terlalu emosi tentang perjuangan”

PERKARA yang paling ditunggu-tunggu akhirnya menjadi kenyataan apabila penyanyi rap Caprice tampil mengakui kesilapan kerana terlalu beremosi dalam meneruskan misi kemanusiaan ke Gaza, P4l3estin.

Susulan itu Caprice atau nama sebenar, Ariz Ramli, 33, memohon maaf kepada Tengku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Tunku Ibrahim; Menteri Kanan, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan pendakwah Ebit Lew.

“Salam Tuanku @hrhcrownprinceofjohor @hishammuddinhussein dan Ebit Lew, saya mohon minta maaf atas kesilapan di mana terlalu emosi tentang perjuangan kita demi ummah, demi Palestin dan demi Rakyat Malaysia.

“Apa yang berlaku adalah kesilapan saya sendiri dan tidak melibatkan pihak lain.

Perkongsian Caprice di Instagram.

“Saya nak ucapkan terima kasih kepada DS @hishammuddinhussein, Embassy Malaysia Mesir, dan Kerajaan Egypt for the hospitality, support, and 24 hour protection and security selama saya berada di Mesir,” katanya menerusi kenyataan terbuka di Instagram.

Nama Caprice sebelum ini menjadi sebutan apabila tampil mended4hkan tentang tegurannya terhadap personaliti dakwah, Ebit Lew selepas mend4kwa dia menerima rungutan daripada rakyat Gaza tentang cara pendakwah kesayangan ramai berkenaan menghulurkan bantuan.

InsyaAllah saya akan kembali selepas saya tunaikan beberapa janji yang telah dibuat kepada rakyat P4l3stin.

CAPRICE

PENYANYI

Susulan pendedahan tersebut, Ebit Lew dipercayai telah menyekat akaun Instagram Caprice.

Sementara itu, Caprice turut membuat permohonan maaf terhadap kedua ibu bapanya kerana mencetuskan kebimbangan.

caprice1

Pendedahan yang dibuat Caprice mengenai misi kemanusiaan Ebit Lew yang didakwa tidak disenangi penduduk P4l3stin.

“Saya minta maaf pada ibu dan ayah kerana buat kalian risau tentang keselamatan saya. I love you and my intention since the day I chose to go on my own at 16 (years old) was only to make you proud.

“Minta maaf kepada Malaysia dan rakyat Malaysia.

“InsyaAllah saya akan kembali selepas saya tunaikan beberapa janji yang telah dibuat kepada rakyat P4l3stin,” ujarnya.

Caprice berangkat ke P4l3stin pada 24 Jun lalu bagi menyertai misi bantuan ke Gaza.

 

Sumber: trending sgt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *