“Tak S4lah Tol4k Sunt1kan V4ksin”- Emelda Rosmila Tak Mahu Rakyat Berg4duh

Dibincangkan dalam Persidangan Parlimen, pelakon Emelda Rosmilla mended4hkan tiada akta dalam Perlembagaan Negara yang mewajibkan setiap rakyat Malaysia perlu mengambil sunt1kan vksin.

Tiada Pihak Boleh Paksa Ambil Vaksin 

Berkongsi di Instagram, Emelda berkata pengambilan vaksin tidak boleh dipaksa oleh mana-mana individu atau institusi kerana kenyataan itu sudah termaktub dalam perlembagaan.

“Kalau ada company yang mem4nd4torikan pengambilan vaksin, ini adalah k3sal4han besar. Kita boleh ambil tind4kan undang-undang terhadap company tersebut.”

Tambahnya jika syarikat pada masa kini memaksa pekerjanya untuk mengambil vaksin, mereka boleh mengambil tindakan terhadapnya. Akuinya, syarikat tidak mempunyai hak untuk memaksa pekerjanya mengambil vaksin sekiranya mereka tidak mahu.

Rakyat Ada H4k Masing-Masing

Selain itu Emelda juga memberitahu setiap rakyat mempunyai hak masing-masing. Jadi tiada pihak boleh memaksa mereka untuk membuat sesuatu keputusan.

“Kita ada individual rights. Kalau nak ambil sukarela, bukan paksa rela. Kalau ada side effects, tanggung sendiri.”

Katanya lagi menurut Akta 342 serta Akta Penceg4han & Kawalan Peny4kit Berj4ngkit 1988, setiap individu yang menol4k untuk menerima vaksin cov1d-19 tidak boleh dijatuhi hukvman. Ini kerana tiada kenyataan yang menunjukkan setiap individu perlu mengambil vaksin sekiranya tidak mahu.

Ujar Emelda, dia berharap golongan divaksin dan anti vaksin untuk berhenti berg4duh dalam soal pengambilan vaksin cov1d-19. Dia juga berkata setiap individu mempunyai pilihan tersendiri dan perlu peka dengan hak masing-masing sebagai rakyat.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Info kita

 

Sumber : Murai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *